Alegerea draperiilor

 

Alegerea cu pricepere a draperiilor constituie un aspect al vieții destul de important în casa Dvs. Draperiile selectate corect, în principiu, pot fi comparate cu un machiaj bine ales. Deoarece, un machiaj aplicat cu pricepere este în stare să ascundă neajunsurile și să reliefeze avantajele feței Dvs. În mod similar, draperiile ar trebui să fie selecționate pentru fiecare încăpere și interior în particular, și atunci ele vor fi în măsură să stabilească o atmosferă corespunzătoare Dvs. și ferestrelor Dvs. îndrăgite.

 

La alegerea designului draperiilor, trebuie de ținut cont de câțiva factori. Trebuie să memorizați prima și cea mai principală regulă:

 • Draperiile pot cât să accentueze atenția asupra unui anumit obiect al interiorului, atât și să atragă accentul spre sine, datorită proprietăților sale de captare a atenției asupra lor, uneori chiar mai mult, decât asupra designului interior.
 • importanță enormă îi revine facturii, culorii și desenului țesăturii. De acestea va depinde fundalul emoțional al Dvs.
 • Cu ajutorul draperiilor por fi modificate vizual dimensiunile încăperii și schimbate direcția și intensitatea luminii pătrunzătoare în cameră, prin care se poate ajunge la ceea, ca toate obiectele decorului să arate anume în așa fel, în care au fost concepute de către designer.

La alegerea draperiilor trebuie doar să vă lăsați ghidat de simțul gustului. Credeți-ne, fiecare persoane are gust, doar că nu fiecare este în stare să se folosească de el în mod deschis și îndrăzneț, cum o fac designerii.

 • La alegerea țesăturii cu desen (print), Dvs. trebuie să atrageți atenția asupra dimensiunilor desenului și tematicii acestuia. Pe lângă aceasta, desenul de pe draperii trebuie să se combine cu ornamentele de pe alte elemente ale decorului.
 • În cazul suprafeței mici a încăperii cu tapete, se vor potrivi cel mai bine draperii monocromatice (de o singură culoare).
 • La alegerea culorii țesăturii pentru interior, se ține cont de două principii. La decorarea interiorului o însemnătate enormă o are contrastul. După gama de culori, decorul trebuie să se combine cu țesătura de bază a draperiilor. Celelalte tonalități ale designului sunt completate  cu luminozitatea altor detalii textile. Spre exemplu, dacă culoarea draperiilor este verde-aprinsă, atunci culoarea cuverturii poate fi de un verde palid.
 • La selectarea draperiilor pentru dormitor, cel mai bine e să alegeți tonalități mai deschise, mai calme; nimic nu trebuie să trezească nici cel mai mic sentiment de disconfort. Deoarece dormitorul reprezintă, probabil, unicul loc, în care se poate de relaxat și de meditat asupra celor bune și luminoase. Draperiile din dormitor trebuie să creeze confort, ambianță plăcută și, în același timp, să vă protejeze de lumina felinarelor de noapte și lumina lunii. De asemenea, trebuie să fie gândită și funcționalitatea lor. Draperiile pentru dormitor de cele mai multe ori sunt constituite din două straturi: partea interioară – ușoară și străvezie, și partea exterioară – mai consistentă, care are proprietatea de a vă proteja de orice lumină inutilă și nedorită.
 • În printul draperiilor de multe ori sunt prezente liniile verticale. Ele au posibilitatea de a mări vizual distanța de la podea la plafon.
 • Pe când liniile orizontale sunt în stare să face plafonul puțin mai jos, dar în același timp să mărească vizual lățimea camerei, făcând-o mai pătrată.
 • Dacă am vorbi despre draperiile cu factură, atunci ele se combină foarte bine cu suprafețele acoperite de piele netedă și mobilă lustruită.
 • La selectarea draperiilor, trebuie luate în considerare forma ferestrei și destinația draperiilor. Fie că  acestea vor avea o funcție pur decorativă, fie că ele trebuie să fie funcționale. Sau poate că draperiile pur și simplu vor sublinia peisajul artistic din fereastră sau, deopotrivă, ascunde neajunsurile realității noastre.

La alegerea draperiilor se ține cont absolut de toate. Țesătura trebuie să arate bine atât la lumina zilei, cât și la iluminare artificială. Draperiile trebuie să-i ofere întregului interior o tonalitate irepetabilă, să-i reliefeze semnificația și eleganța. La decorarea ferestrei, un rol enorm le revine accesoriilor. Uneori tulul și draperiilor por arăta simplist și modest, însă datorită concepției de design, unui fixator de draperii unic sau unui vârf de cornișă deosebit, toate acestea capătă o oarecare grație. Accesoriile selectate corect, franjurile și ciorchinele pot sublinia splendoarea oricărei țesături, pot deveni dominante conform concepției designerului.

În principiu, probabil, regula cea mai importantă pentru noi toți, chiar și pentru cei, care nu se hotărăsc să se încredințeze simțului gustului lor – este doar de a încerca să vă imaginați, cum va arăta țesătura preferată de Dvs. în combinație cu celelalte detalii ale interiorului, desigur dacă deja le-ați ales și pe acestea. După ceea, ce le-ați comparat pe toate acestea, puteți să vă hotărâți fără frică și să cumpărați anume acea țesătură sau mai bine să mai petreceți ceva timp, căutând ceva mai potrivit.

More in this category: « Draperii stilate